What is WordPress?

Ce este WordPress?

WordPress este o platformă gratuită de creare de site-uri web open-source. Tehnic vorbind, WordPress este un sistem de management al conținutului (CMS), scris în PHP (un limbaj de scriptare de uz general potrivit în special dezvoltării web) și care utilizează o bază de date MySQL (un sistem de gestionare a bazelor de date relaționale open-source, denumirea sa fiind o combinație dintre „My”, numele fiicei cofondatorului și „SQL” – Structured Query Language).

Mai exact, WordPress este cel mai ușor și mai puternic constructor de bloguri și site-uri web existente în prezent.

WordPress se ocupă atât de backend-ul site-ului web (interfața unde un utilizator se conectează pentru a face modificări sau pentru adăugarea de conținut nou), cât și de frontend-ul (partea vizibilă a site-ului web pe care vizitatorii dvs. o văd pe web).

Iată doar câteva exemple de tipuri de site-uri web pe care le puteți crea cu WordPress:

  1. Blog – Un blog este un tip special de site web dedicat conținutului creat pe bază de gânduri, opinii, fotografii, recenzii, tutoriale, rețete și multe altele. Blog-urile afișează, de obicei, conținutul cel mai recent publicat.
  2. Site web e-commerce – Un site web e-commerce vă permite să comercializați bunuri sau servicii online și să colectați plata printr-un sistem de plată online. Puteți descărca și instala un plugin de comerț electronic WordPress pentru a extinde funcționalitatea implicită a WordPress, astfel încât, să puteți avea un magazin online chiar pe site-ul dvs. web.
  3. Site web pentru afaceri – Multe companii vor avea de câștigat, dacă aleg să aibă o prezență online, sub forma unui site web propriu. Dacă afacerea dvs. are nevoie de un site web pentru ca mai mulți clienți să afle despre compania dvs. și ce aveți de oferit, WordPress este o opțiune excelentă. Prin intermediul acestuia, clienții vă pot contacta, vă pot cere o ofertă, pot programa o întâlnire și multe altele.
  4. Site web pentru membri – Un site web pentru membri vă permite să urcați conținut în schimbul efectuării unei plăți (de exemplu, achiziționarea unui pachet premium sau VIP) sau în schimbul creării unui cont. Pentru a accesa pagini sau postări, utilizatorii trebuie să se conecteze sau să plătească pentru conținut.
  5. Site web tip portofoliu – Cu un site web portofoliu creat pe WordPress, vă puteți afișa și distribui cu ceilalți, lucrările dvs. de artă, schițele, proiectele și multe altele.
  6. Site tip forum – Un site web forum poate fi un loc util pentru utilizatori pentru a pune întrebări sau a împărtăși sfaturi sau opinii. În prezent, multe site-uri web de tip forumuri rulează pe WordPress.
  7. Site web pentru evenimente – Găzduiți un eveniment? WordPress vă permite să partajați cu ușurință detaliile evenimentului și să vindeți cât mai multe bilete.
  8. Site web e-learning – Elevii pot urma cursuri online, pot urmări progresul lor, pot descărca diferite resurse și multe altele de pe un site web de tip e-learning. Cu un tip special de plugin numit plugin WordPress LMS, puteți oferi cursuri online de pe un site web WordPress.
  9. Site de nunți – Împărtășește detaliile zilei tale speciale cu un site de nunți construit pe WordPress. Cu o serie de teme specifice de nuntă de pe WordPress, vă puteți crește traficul site-ului web, într-un mod rapid și ușor.

What is a WordPress website?

Cum a fost dezvoltat WordPress

În 2003, Mike Little și Matt Mullenweg au creat un instrument de blog mai puțin cunoscut cu numele de B2/cafelog. Little și Mullenweg au căutat să creeze o platformă de blogging mai bună, construită pe baza codului original B2, dar cu caracteristici mai bune și o dezvoltare mai puternică.

Rezultatul este bine-cunoscutul WordPress din prezent. Folosit la început ca un instrument pentru blogging, WordPress a devenit rapid un sistem extins de gestionare a conținutului (CMS) capabil să administreze o varietate de site-uri web.

Statistici de utilizare WordPress pe web

Conform statisticilor de utilizare a sistemelor de gestionare a conținutului, la momentul actual, WordPress gestionează peste 60 de milioane de site-uri web, sau 36% din toate site-urile de pe Internet și peste 60% din toate site-urile ale căror sisteme de gestionare a conținutului sunt cunoscute.

WordPress usage statistics

WordPress a reușit să fie adoptat pe scară largă ca standard de aur pentru constructorii de site-uri web, datorită faptului că este gratuit și foarte ușor de utilizat.

Cum știi dacă WordPress este potrivit pentru tine?

Probabil că, vă întrebați de ce WordPress este un sistem de gestionare a conținutului site-ului web atât de utilizat; ei bine, totul se datorează beneficiilor acestuia.

Iată câteva dintre beneficiile utilizării WordPress, ca platformă de site-uri web:

  • Simplitate: WordPress vă permite să publicați și să creați rapid conținutul site-ului dvs. web. Puteți utiliza cu ușurință WordPress, indiferent de abilitățile pe care le aveți, datorită modului simplu și ușor de operare al acestuia.
  • Gratuitate: Software-ul WordPress actual disponibil pe WordPress.org este gratuit pentru descărcare și utilizare. Cu toate acestea, va trebui să plătiți pentru găzduirea web și pentru numele de domeniu.
  • Flexibilitate: WordPress vă permite să creați multe tipuri de site-uri web de la bloguri personale și magazine online la reviste și ziare online.
  • Ușor de utilizat: Dacă puteți utiliza un software de procesare a textelor precum Microsoft Word, veți putea utiliza și WordPress pentru a construi și gestiona un site web.
  • Software open-source: WordPress este un software open-source, licențiat sub GNU General Public License (GPL), ceea ce înseamnă că nu este deținut de o singură companie sau entitate. Sute de dezvoltatori și utilizatori colaborează și contribuie la acest software pentru a-l îmbunătăți. Aspectul de open-source înseamnă îmbunătățiri constante, responsabilitate mare și utilizare gratuită pentru toată lumea.
  • Nu este nevoie să aveți cunoștințe de codare: WordPress elimină cerința de a ști cum să codificați, înainte de a crea un site web. În timp ce WordPress folosește o varietate de limbaje de codare, nu este necesar să știți niciuna dintre ele pentru a utiliza WordPress.
  • Se pot adăuga și alte plugin-uri WordPress: Software-ul de bază WordPress poate fi extins cu plugin-uri WordPress. Plugin-urile WordPress sunt „piese” de software pe care le puteți încărca pe site-ul dvs. web pentru a adăuga mai multe funcții (cum ar fi comerțul electronic, SEO, copiile de rezervă, formularele de contact și multe altele). Există mii de astfel de plugin-uri WordPress gratuite disponibile în directorul de plugin-uri WordPress.org și o industrie extinsă de plugin-uri premium (plătite).
  • Este personalizabil și potrivit pentru oricine datorită temelor WordPress: Temele WordPress oferă designul și ideea principală a site-ului dvs. web. Cu un singur click, puteți schimba întregul aspect al site-ului dvs. web prin aplicarea unei noi teme WordPress.
  • Securitatea site-urilor web: În ciuda faptului că, nicio platformă de site web nu este 100% sigură, securitatea WordPress continuă să se îmbunătățească cu o echipă de securitate vigilentă formată din dezvoltatori de bază și utilizatori. Problemele obișnuite de securitate WordPress se datorează, de obicei, erorilor utilizatorului mai degrabă, decât din cauza software-ului în sine.
  • O mulțime de plugin-uri și teme premium: Deși există o mulțime de plugin-uri și teme gratuite foarte bune, cei mai mulți deținători de site-uri WordPress investesc în plugin-uri sau teme premium (plătite). De ce? Achiziționarea unui plugin sau a unei teme premium de renume vă ajută să asigurați site-ului dvs. dezvoltarea și suportul continuu al plugin-ului sau temei, inclusiv funcții noi, securitate mai sporită și multe altele.

Caracteristici WordPress

Ca platformă de construire a site-urilor web și CMS (sistem de administrare a conținutului), WordPress se poziționează foarte bine cu un set de caracteristici impresionant. Iată doar câteva dintre numeroasele caracteristici ale WordPress.

  1. SEO – Optimizarea motoarelor de căutare începe la nivel tehnic, iar WordPress oferă o bază de cod excepțională pentru aceasta. SEO permite conținutului site-ului dvs. web să fie găsit prin motoare de căutare obișnuite, cum ar fi Google sau Bing. Pentru a afla mai multe, puteți viziona aceste videoclipuri gratuite despre ce înseamnă SEO WordPress.
  2. Viteză – WordPress este un cadru de site-uri web care se străduiește în permanență să elimine “code bloat” care încetinește viteza de încărcare a unui site web.
  3. Adaptat la dispozitive mobile – Majoritatea temelor WordPress sunt acum compatibile cu dispozitivele mobile generale.
  4. Biblioteca de fișiere media – WordPress include o bibliotecă media încorporată în care puteți încărca și încorpora fișiere media, cum ar fi imagini sau videoclipuri în paginile sau postările dvs. Puteți realiza chiar și mici editări asupra imaginilor dvs. pe WordPress.
  5. Interfață ușor de utilizat – WordPress este foarte ușor de utilizat, fără setări sau funcții complicate. WordPress se concentrează, de asemenea, pe accesibilitate, pentru ca toți utilizatorii săi să îl poată utiliza cât mai simplu și ușor.
  6. Meniuri personalizate – WordPress are scopul de a facilita crearea de meniuri de navigare cu link-uri către paginile dvs. sau link-uri personalizate.
  7. Blog încorporat – Adăugarea unui blog pe site-ul dvs. web este la fel de simplă ca publicarea unei postări.
  8. WordPress Block Editor – WordPress 5.0 a introdus noua caracteristică Block Editor, cunoscută și sub numele de Gutenberg WordPress Editor. Noul editor transformă modul în care editați paginile și postările dvs. WordPress. Acum puteți să vă proiectați și să vă aranjați conținutul mult mai simplu, cu o abordare mai flexibilă de tipul „drag and drop”.

Utilizatorii WordPress

WordPress poate fi ceea ce aveți nevoie pentru realizarea unui website de succes.

Multe bloguri celebre, canale de știri, site-uri de muzică și vedete folosesc WordPress, inclusiv NBC, CBS, USA Today, Time, Disney, Airbnb, Spotify, TechCrunch și multe altele.

Dacă doriți să aflați ce alte persoane sau companii folosesc WordPress, mergeți pe site-ul WordPress, la secțiunea în care acestea sunt afișate și veți fi impresionați de numărul de site-uri cunoscute și de oameni celebri care folosesc WordPress pentru a-și gestiona site-urile web.

WordPress.com vs. WordPress.org

Dacă sunteți la început și nu cunoașteți multe despre WordPress, este esențial să știți câteva lucruri importante. În primul rând, trebuie să cunoașteți diferența dintre WordPress.com și WordPress.org.

Diferența dintre acestea poate părea puțin confuză dacă sunteți nou în utilizarea WordPress.

  • WordPress.com este versiunea găzduită a WordPress, unde puteți crea un cont de WordPress.com pentru a crea un blog sau un site web.
  • În mod prestabilit, adresa URL sau domeniul site-ului dvs. web va include cuvântul

„WordPress”, cum ar fi “blog.wordpress.com”.

  • Actualizările plătite includ un domeniu personalizat, integrare Google Analytics, mai mult spațiu de stocare, posibilitatea de a adăuga propriile plugin-uri și teme și multe altele.
  • WordPress.com este deținut de Automattic, o companie fondată de unul dintre creatorii originali WordPress, Matt Mullenweg.
  • WordPress.org este locul în care puteți descărca software-ul WordPress pentru a-l instala pe propriul server sau pe contul de găzduire web.
  • Software-ul WordPress este open-source, deci este gratuit pentru descărcare și utilizare.
  • Pentru a utiliza versiunea WordPress.org a WordPress, va trebui să aveți un nume de domeniu și o găzduire web, achiziționate de la o altă companie de renume precum Liquidweb.
  • Majoritatea gazdelor web oferă o „instalare WordPress rapidă” sau o instalare WordPress realizată special pentru dvs. pentru a vă ajuta să începeți, chiar dacă nu doriți să vă instalați WordPress singur.
  • WordPress.org este fundația non-profit a companiei Automattic.

Cum începeți să folosiți WordPress?

După cum am mai menționat anterior, WordPress este gratuit. Da, chiar este 100% gratuit. Puteți începe chiar astăzi să utilizați WordPress, în cel mai simplu mod.

Veți avea nevoie doar de câteva lucruri pentru început:

  1. Găzduire web de calitate
  2. Un nume de domeniu
  3. Software-ul WordPress instalat pe site-ul dvs. web (majoritatea gazdelor web se vor ocupa de acest lucru pentru dvs.)

Dacă preferați să utilizați versiunea găzduită de WordPress disponibilă pe WordPress.com, va trebui doar să creați un cont WordPress.com pentru a putea începe.

Ce este un plugin WordPress?

Un plugin WordPress este un pachet de coduri suplimentare pe care îl puteți încărca pe site-ul dvs. web pentru a adăuga noi funcții, caracteristici sau integrări.

  • Plugin-urile pot fi adăugate prin meniul „Plugins” din tabloul de bord WordPress.
  • Folosind funcția de căutare încorporată, puteți găsi un plugin gratuit disponibil în directorul de plugin-uri WordPress.org.
  • Plugin-urile pot fi, de asemenea, încorporate ca fișiere zip pe care le puteți încărca prin intermediul meniului de încărcare a plugin-urilor din tabloul dvs. de bord WordPress.

WordPress plugin

Tutoriale pentru plugin-uri WordPress

Cele mai bune tutoriale video care vă pot ajuta cu plugin-urile WordPress:

  1. Ce sunt plugin-urile WordPress? În acest tutorial, sunt acoperite elementele de bază ale plugin-urilor WordPress.
  2. Instalarea plugin-urilor WordPress În acest videoclip veți afla cum să vă instalați plugin-urile WordPress pe site-ul dvs. în cel mai simplu mod.

Plugin-uri WordPress obligatorii pentru toate site-urile WordPress

Toate site-urile web WordPress au nevoie de aceste plugin-uri WordPress foarte benefice.

  1. Plugin WordPress de backup – WordPress nu are o funcție de backup încorporată, astfel încât dacă aveți o soluție de backup WordPress, veți putea evita o mulțime de probleme în cazul în care pierdeți date de pe site-ul dvs. web. Deținerea unui plan de rezervă este, de asemenea, soluția cea mai potrivită pentru a evita o încălcare a securității sau chiar o încercare de hack. BackupBuddy este plugin-ul original WordPress de rezervă pentru backup, restaurare sau chiar relocarea site-ului dvs. web către o nouă gazdă sau domeniu.
  2. Plugin WordPress de securitate – Un plugin de securitate WordPress, cum ar fi iThemes Security, ajută la remedierea sau evitarea „găurilor” de securitate comune și pentru a vă întări securitatea site-ului dvs. împotriva atacurilor de diferite tipuri.
  3. Plugin WordPress SEO – Un plugin SEO WordPress, precum Yoast SEO vă poate ajuta să adăugați caracteristici și funcții suplimentare pentru SEO (Optimizarea motoarelor de căutare).
  4. Plugin WordPress tip formular – Adăugați formulare solide pe site-ul dvs. web, cum ar fi formulare de contact, sondaje, „încărcați fișiere”, „acceptați donații” și multe altele, cu un plugin pentru crearea formularelor, cum ar fi Ninja Forms.
  5. Plugin WordPress pentru comerț electronic – Dacă doriți să comercializați bunuri sau servicii pe site-ul dvs. web printr-un magazin online, este absolut necesar un plugin pentru comerț electronic WordPress, cum este, de exemplu WooCommerce.

Temele WordPress

O temă WordPress oferă „cadrul” de proiectare și direcția generală a site-ului dvs. web. Majoritatea temelor WordPress oferă:

  • Designul general (aspectul, senzația și stilul) site-ului dvs.
  • Stiluri de fonturi la nivel de site
  • O schemă de culori
  • Stiluri pentru postări de blog și arhive de blog
  • Diferite aspecte de pagină (sau șabloane)
  • Locații widget
  • Detalii stilistice suplimentare

WordPress theme

Unele teme funcționează precum constructorii de pagini WordPress, permițându-vă să vă creați propriile pagini fără a fi necesar un cod.

  • Temele pot fi adăugate prin meniul Aspect> Teme din tabloul de bord WordPress.
  • Folosind funcția de căutare încorporată (built-in search), puteți găsi o temă gratuită disponibilă pe WordPress.org
  • Temele pot fi, de asemenea, încorporate sub formă de fișiere zip pe care le încărcați prin meniul Aspect> meniul Încărcarea Temelor din tabloul de bord WordPress.

Tutoriale pentru teme WordPress

Iată două tutoriale care vă vor ajuta să înțelegeți, mai exact, cum să folosiți cu ușurință temele WordPress:

  1. Ce este o temă WordPress? Acest tutorial vă va ajuta să înțelegeți tot ce înseamnă o temă WordPress, precum și caracteristicile și funcțiile cele mai importante ale acesteia.
  2. Cum se instalează o temă WordPress Pe lângă temele implicite, incluse în instalarea WordPress, puteți instala și propria temă WordPress pentru a schimba aspectul și stilul site-ului dvs.

Întrebări frecvente

  • Ce este WordPress?

WordPress este o platformă ce reușește să găzduiască și să gestioneze în prezent o mulțime de website-uri foarte cunoscute. Astfel, un site web WordPress reprezintă orice site web care folosește WordPress ca sistem de gestionare a conținutului (CMS).

  • Ce înseamnă CMS?

CMS reprezintă un sistem de gestionare a conținutului (Content Management System). Acest sistem are ca scop crearea, gestionarea și modificarea conținutului de pe un site web fără a fi nevoie de cunoștințe de codificare.

  • Ce este o temă WordPress?

O temă WordPress oferă tot stilul și aspectul general al site-ului dvs. WordPress. Majoritatea temelor WordPress oferă designul general sau stilul site-ului dvs., stilul fontului, culorile, locațiile widgeturilor, aspectele paginilor (sau șabloanele), stilurile pentru postările de blog și detalii stilistice suplimentare.

  • Ce semnifică Code Bloat?

Code bloat, în limbajul de programare, este acel cod perceput ca fiind prea lung sau lent pe majoritatea sistemelor informatice. Deși termenul se referă de obicei la codul sursă care poate fi prea lung sau prea lent, există cazuri în care se realizează erori privind modul în care este scris codul, programul folosit pentru a traduce codul respectiv sau programatorul care îl scrie.

  • Ce este un plugin WordPress?

Un plugin WordPress reprezintă un cod adițional (o extensie) pe care îl puteți încărca cu ușurință pe site-ul dvs., pentru a adăuga funcții și caracteristici noi.